Un nuevo catálogo balear de ESS y desarrollo local

“Donar visibilitat i afavorir el coneixement i reconeixement públic d’aquelles iniciatives econòmiques que contribueixen a la creació de riquesa i ocupació i ho fan incorporant valors i principis. Uns valors de l’economia local i que té en compte els territoris, les necessitats de la societat i també els principis de l’economia social i solidària”. Aquest […]

Mar 13, 2023

Donar visibilitat i afavorir el coneixement i reconeixement públic d’aquelles iniciatives econòmiques que contribueixen a la creació de riquesa i ocupació i ho fan incorporant valors i principis. Uns valors de l’economia local i que té en compte els territoris, les necessitats de la societat i també els principis de l’economia social i solidària”. Aquest es l’objectiu del nou Catàleg d’economia social i solidària i desenvolupament local, ara centrat a la zona del Raiguer, en paraules d’en Jordi López, president de Mercat Social.

El primer objectiu del catàleg i directori és unificar diferents fonts d’aquestes iniciatives que ara que estan disperses, en un únic directori. Un segon objectiu és contractar aquesta informació i que estigui actualitzada. Això s’ha fet amb un procés de treball de camp i contactes amb les iniciatives. Són 121 les iniciatives situades als 13 municipis del Raiguer, recollides en aquest recopilatori. D’una banda es recullen 25 de l’àmbit de l’economia social i solidària (cooperatives de treball, cooperatives agroalimentàries, entitats del tercer sector social amb activitat econòmica i iniciatives d’agroecologia) i un segon apartat  recull 96 iniciatives de desenvolupament local (denominacions d’origen i vins de la terra, indicació geogràfiques protegides i artesans amb carta d’artesans). “Aquesta economia ja existeix i no partim de cero. És important posar això en valor”, recorda López.

El batle d’Inca, Virgilio Moreno, destaca la importància de tenir interioritzat que les institucions son essencials per donar impuls a la iniciatives com el projecte ESS Local de Mercat Social. “Són moltes les empreses i iniciatives que s’estan duent a terme des d’una perspectiva d’economia social i solidària a la nostra ciutat Inca i nosaltres, des del punt de vista comunitari estam fen feina, xarxa, i des de lo institucional en quant a serveis, intentam que cada vegada hi hagi més presencia d’aquest sector dins el que són els contractes públics de serveis de l’administració”.

El pacte de foment d’economia social i solidària, és l’únic pacte que s’ha fet per unanimitat, signat per tots els representats de tots els grups polítics, el que demostra l’interès institucional i polític per aquest tipus d’empreses de l’economia social i solidària”, recorda el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora. “Tenim a l’abast de les institucions i ciutadania un conjunt d’empreses que el que fan és fer feina en una economia que té uns valors i una implicació social important. Genera ocupació de qualitat i riquesa compartida i repartida”, continua. “El compromís del Consell de Mallorca envers l’economia social i solidària és visible i és a continuar”, assegura.

La presentació ha finalitzat amb un berenar organitzat per APAEMA amb producte local i ecològic.

Catàleg i Directori

Avui se presentava el Catàleg web, que compta amb 21 empreses i iniciatives que han emplenat el formulari donant una informació detallada dels productes i serveis que ofereixen. D’altra banda, es presentarà el directori en format imprès, també disponible per a descàrrega en PDF, que recull 25 iniciatives d’economia social i solidària i 96 de desenvolupament local amb informació bàsica del sector al qual pertanyen i les dades de contacte, a més d’una classificació per municipi.

Les dues versions estan disponibles a la web de Mercat Social (www.mercatsocial.org), juntament amb altres iniciatives de les Illes Balears. El catàleg web permet a més, registrar noves iniciatives a través d’un formulari i és un referent de consulta per poder anar en la direcció de la intercooperació i fomentar altres alternatives de producció i consum amb criteris d’economia social i solidària i desenvolupament local.

Aquesta feina emmarcada en el projecte ESS Local, que es va engegar l’any 2021 dins del Pacte per al foment de l’economia social i solidària i el desenvolupament local a Mallorca, i ha estat impulsat i coordinat per l’associació Mercat Social amb el suport del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, i la col·laboració de l’Ajuntament d’Inca i del Museu del Calçat d’Inca per a la presentació.